De cateva saptamani imi promit mie insami ca voi scrie…maine sigur, ca astazi din nou am avut altele pe cap. Si maine trece, dar vine un alt maine in care imi promit ca voi scrie. Si s-au perintat maine dupa maine din decembrie pana azi, care azi e aprilie deja. Cum au trecut zilele??

Ne lovim de amanare in fiecare zi. Stim ca nu este buna dar totusi convietuim cu ea. Suntem constienti ca reusita, implinirea depinde de a face pur si simplu lucrurile, dar cu toate astea pe undeva in mintea si fiinta noastra ne face o oarecare placere sa amanam. Uneori suntem prea coplesiti de multele lucruri pe care le avem de facut in putinul timp de care dispunem. Ne aglomeram cu lucruri de care uneori, sa fim sinceri, nu avem nevoie. Ne pierdem in lucrurile marunte, dar multe, si de multe ori cele mari si importante sunt lasate pe dinafara.

Stabilirea prioritatilor pe termen lung sau scurt, depasirea tendintei de a amana lucrurile si rezolvarea sarcinilor importante sunt capacitati fizice si mentale care se pot invata si dezvolta prin practica si repetare, pana cand devin o componenta de sine statatoare a comportamntului. Din momentul in care devine obicei, este usor de facut.

Nu vi s-a intamplat ca atunci cand ati finalizat o sarcina importanta (sau pur si simplu o sarcina pe care trebuia s-o faceti) sa va simtiti foarte bine? Ideea este ca in acel moment se declanseaza eliberarea de endorfina care iti da o senzatie naturala de euforie. Ceea ce te face sa te simti mai bine, mai increzator.

Ceea ce amanam pana maine, vom amana si maine. Nu? ☺

Am citit azi dimineata un mic pasaj (probabil asta m-a determinat sa fac unele lucruri pe care le-am tot lasat pe “maine”) si mi-a ramas in minte finalul. “Succesul necesita decizie, disciplina si determinare. Ia decizia, disciplineaza-te pana cand devine un lucru automat si pastreaza-ti determinarea pana cand devine parte a ceea ce esti!”

Author: Diana Mateiu

Psiholog şi Psihoterapeut. Îl citesc cu plăcere pe Yalom lângă o cafea mare dar nu refuz niciodată o plimbare în parc după o ploaie de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *